1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Zlínsko

Blansko

2:1

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů

vs

Zlínsko

Blansko

2

1

vs

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - FK Blansko kvůli nim přeložilo divizní zápas se Žďárem, cestovali až do Srbska, ale výsledek stál za to. Řeč je o fotbalistech Blanska, kteří spolu s dalšími hráči z jižní Moravy úspěšně reprezentovali republiku na mezinárodním Regions Cupu.
Turnaj vyhráli a kvalifikovali se tak na závěrečný turnaj amatérského mistrovství Evropy. „Pro nás, hráče z Blanska to byl zážitek na celý život," uvedl útočník Jan Trtílek.

Spolu s ním se z blanenského týmu na turnaji představil parťák z útoku Ondřej Ullmann, záložník Martin Levai, obránce Jakub Šplíchal a gólman David Juran. „Tenhle úspěch řadím na nejvyšší příčky," potvrdil nadšení Trtílka Juran.

Turnaj se hrál v srbské Staré Pazově a ve skupině se jihomoravský výběr potkal s regiony ze Srbska, Bulharska a Švýcarska. Regions Cupu se účastní amatérští fotbalisté, vesměs tedy ze čtvrtých a nižších fotbalových soutěží. A na sehrání moc času nebylo. „Měli jsme před odjezdem dva tréninky v Bohunicích a pak dva na místě, kde jsme ještě pilovali standardky a nějaké signály. Co vím, tak třeba Srbové měli čtrnáct dní soustředění," podotkl Ondřej Ullmann, autor dvou z pěti českých gólů.

V prvním zápase hrál jihomoravský výběr bez branek se švýcarským Kantonem Vaud, ve druhém už porazil 2:1 Jihozápadní Bulharsko a první místo potvrdil poslední výhrou 3:0 nad domácím regionem Vojvodina Novi Sad. „Byla to těžká skupina, nejdůležitější byl zápas s Bulharskem, ten jsme zvládli," vrátil se k zápasům Ullmann.

Ten si odskočil od divizních povinností za trochu jiným fotbalem. „Divize je hodně o soubojích, tady se hrálo víc fotbalově, po zemi, bylo to rychlejší. A obránci byli hodně důrazní," říká blanenský útočník.

Trtílek jeho slova potvrzuje. „I po fotbalové stránce jsme se něco naučili, byly tam různé taktické věci. Ale hlavně se sešli výborní kluci," hodnotí akci.

Jako ve snu si mohli připadat hlavně hráči, kterým v mateřských klubech chybí komfortní zázemí. Turnaj byl v srbském dva roky starém reprezentačním areálu, tréninkové centrum mělo šest hřišť. „Bylo to opravdu na profesionální úrovni, od ubytování, přes stravu až po regeneraci po zápasech," pochvaloval si Trtílek.

Jediné, co chybělo k dokonalosti, byli diváci. „Bylo tam dost policistů, diváků moc ne, oproti divizi to byl rozdíl," všiml si Ondřej Ullmann.

Větší propagaci tak snad bude provázet turnaj mistrovství Evropy, zvaný amatérské Euro, který se odehraje v květnu nebo v červnu příštího roku. I tam budou Českou republiku zřejmě reprezentovat borci z blanenského týmu. „Rád bych se tam podíval. Důležité je nezranit se a podávat dobré výkony," uzavírá Trtílek přáním, se kterým se určitě ztotožní i fanoušci blanenského fotbalu.

Autor: Hynek Skoták