1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
Z prvního poločasu měl dobrý dojem, z toho druhého už tolik ne. Blanenský kouč Petr Vašíček se vrací k remízové bitvě s Otrokovicemi, ve které domácím zajistil bod brankář Nešetřil. Zároveň říká, co ještě musí jeho svěřenci zlepšit a jakou „radu” si vzal od svého známějšího kolegy Josého Mourinha.

S Otrokovicemi jste uhráli doma remízu. Byl by bod před začátkem málo?
Určitě je cenný. Vyrovnali jsme v nastavení, k tomu ještě díky gólmanovi… Takového výsledku bychom si cenili i před zápasem. Otrokovice posílily a chtějí se zachránit. Prostě jsme chtěli, aby odstup po tomto kole byl minimálně stejný jako před utkáním, což se podařilo. Přestože s velkým štěstím. Fotbal umí být pro někoho krutý, pro jiného krásný – my brali tu druhou variantu.

Jak jste viděl výkon mužstva?
Mrzí mě druhý poločas. První půle byla vyrovnaná a hrálo se nahoru dolů. Mára Štencl měl tutovku, a kdyby proměnil, možná by se nám lépe dýchalo. Nevím, z nepochopitelných důvodů jsme druhou část působili ustrašeně. Možná na nás padla deka, nebo soupeř zvýšil otáčky. Každopádně zápas dopadl 1:1 a vzhledem k průběhu je bod zlatý.

Sám jste dostal kartu, trenér gólmanů Jaromír Piták dokonce červenou po dvou žlutých. Kolik emocí utkání přineslo?
Veškerý sport je emoční. Nechci říct, že by rozhodčí nějak ovlivnili průběh duelu, nelíbila se nám však určitá rozhodnutí při posuzování faulů. Věděli jsme, že Otrokovice jsou silné při standardních situacích, jichž měli hodně. Z naší strany si myslíme, že i některé fauly na nás mohly být odpískané s ohledem na kontext, jenž rozhodčí nastavil. Byli jsme proto samozřejmě trochu frustrováni.

Jak říkám, k fotbalu to patří. Kdo ho dělá, ví, že emoce tam jsou. José Mourinho říká: Vezmu to na sebe a odlehčím hráčům. My to vzali na sebe a hráči vyrovnali (smích). Teď už trochu nadsazuji, ale někdy to tak je.

Gól jste inkasovali právě po standardce, což zmiňujete jako silnou stránku soupeře. Co šlo udělat lépe?
Řekl bych, že skoro se všemi standardkami jsme si poradili velice dobře. Měli jsme protivníka nastudovaného, nicméně to, co se dělo při gólové situaci, se brání strašně těžko. Vůbec bych nevinil gólmana, míč šel na zadní tyč a přebíhali protihráči. Co jsme měli udělat? Odehrát balón, do té doby se nám to dařilo. Ale pod tíhou standardních situací, kterých tou dobou přibývalo, jsme se už neubránili.

Splnila obrana až na tu jedinou situaci svoji úlohu?
Protivníka jsme nepustili do nějakých výraznějších akcí. Ano, Simr měl na dosah gól a Petr (Nešetřil, pozn. red.) chytil velkou šanci zkraje druhého poločasu. Celkově si však myslím, že defenziva fungovala a byla konsolidovaná. Nemazlili jsme se s tím jako v některých předchozích utkáních, posílali jsme míč navrch. Jenže řeknu jednu věc – ve druhé půli jsme balóny na vrchu už neudrželi a obrana byla přetížená. Takže kdybychom třeba více byli s míčem nahoře, obrana by si odpočinula a klíčovou standardku by vyřešila. To jsou ovšem jenom kdyby, na ně se bohužel nehraje.

Čím si vysvětlujete neproduktivitu Blanska? Může hrát roli nějaká únava či relativně úzký kádr?
Ne, ne. Největším problémem je, že se o to nechceme v šestnáctce porvat. Chodíme tam na půl plynu, a když se člověk dnes podívá na světový fotbal, nerozhodují střely z dálky. Naopak – rozhoduje se ve vápně, přičemž my v tom útočném zatím býváme nedůrazní. Vzpomeňme na zápas se Slováckem B, kdy jsme důraz v šestnáctce vytvořili a byl z toho gól. Jenže jde o jednu dvě situace, my jich potřebujeme – a hlavně doma – udělat deset, patnáct. Obrany našich soupeřů jsou samozřejmě kvalitní, když to však neuděláme, góly střílet nebudeme.

Co to ukazuje o síle mužstva, když dvakrát za sebou srovnalo v posledních minutách?
Kromě důrazu v pokutovém území nemám klukům co vytknout. Hrají na hranici svých možností. Jdou do každého zápasu s touhou vyhrát a určitě nám momenty z koncovek utkání pomohou. Ověřili jsme si, že i když čelíme nepříznivému stavu, dá se s ním něco dělat. Určitě nějaké sebevědomí může přijít, ale pokud si hráči neuvědomí, jak být důslední ve vápně, brankově se nezlepšíme.

Když běžel Petr Nešetřil do útoku, věřil jste tomu, že ještě vyrovnáte?
Vidíte, možná jsme našli útočníka (smích). Jednoduše opět zopakuji, co jsem už říkal. Je to o důrazu. Petr tam šel, uplatnil ho a podívejte se, jak najednou defenziva Otrokovic spadla jako domeček z karet. Stále dokola to hráčům říkáme, aby si tuto skutečnost uvědomili. Dnešní fotbal není pohodlný, soupeři vám nenechají uvnitř šestnáctky místo. Musí se hrát naplno, a my bohužel na tomto dosud tratíme.