1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
Přestože výsledek 27. kola MSFL mluví jasně, podle trenéra Petra Vašíčka lze hledat i pozitiva. Podle něj podali fotbalisté Blanska odpracovaný výkon a nenechali rezervě Sigmy Olomouc žádnou snadnou práci. Co však rozhodlo právě ve prospěch soupeře, rozebírá v rozhovoru.

Béčko Olomouce vyhrálo v Blansku 3:0. Jak utkání hodnotíte?
Asi si položím stejnou otázku. (úsměv) Co já mohu hráčům v podstatě vytknout? Ano, prohráli jsme 0:3 při zápase Davida s Goliášem. Výsledek vypadá jednoznačně, ale soupeř nám ukázal, že rozhodují individuální chyby, které umí potrestat. My ne. Musím mužstvo pochválit za přístup a řekněme osmdesát minut hry. Těch posledních deset toho už měli hráči plné zuby vzhledem k tomu, že máme úzký kádr, nicméně odpracovali si to fantasticky. Bohužel, výsledek tomu neodpovídá a je to stále stejná písnička.

V čem konkrétně?
Patnáct nebo dvacet minut ve druhém poločase zavřeme soupeře na jeho půlce, ale chybí nám koncovka a někdy i štěstí. Kdyby Marek Štencl snížil na 1:2, a tady musím pochválit gólmana Olomouce za vynikající zákrok, ještě bychom třeba měli sílu se skóre něco udělat. Samozřejmě mám hráčům co vytknout, když jsme inkasovali po individuálních chybách, celkově však mají za svůj výkon absolutorium. Odehráli dobrý zápas.

Není trochu škoda první branky Sigmy, jež padla po útočném rohu vašeho týmu?
Vybavuje se mi situace před dvanácti nebo třinácti roky, když jsme hráli v Olomouci. A tento soupeř to dělá pořád stejně – gólman chytí míč, odstřelí ho a následuje šance dva na dva. Někdy to připomínáme i našim brankářům, že pokud jde akce ve chvíli, kdy obrana není postavena, je to pro ni těžší. Šlo právě o jednu z individuálních chyb, o nichž se teď bavíme. Postup protivníka se prostě musí v této situaci přerušit, nic víc ani nic míň. Nemůžeme při našem rohu nechávat čtyři hráče vzadu, aby ještě dělali nějaké další zajišťování. Dnes se hraje fotbal jeden na jednoho, přičemž my tuto akci nezvládli. Bohužel.

Šlo o klíčový moment duelu?
Spíše si myslím, že klíčovou událostí byla trefa na 2:0 pro Sigmu. Nechci říct, že bychom po ní odpadli, to v žádném případě, ale stav 0:1 se přece jen ještě dal. Dávat mančaftu, který míří do druhé ligy, dva a více gólů, to asi ne. Ale jak říkám, ve druhém poločase jsme mohli vstřelit kontaktní branku a mohlo se ještě něco stát. Sice jsme nehráli špatně, přesto jsme už asi trochu tušili, že dávat více gólů bude těžké.

Nicméně ani start zápasu nebyl úplně špatný, Blansko umělo jít dopředu a snažilo se hrozit. Netrvalo Olomouci nějakou chvíli, než se dostala do hry?
Těžko říct, s čím hosté přijeli. Bylo znát, že se chtějí do zápasu dostat rychle a vysunuli tři hráče na naše stopery. Možná odhadovali, že budeme hrát nějakou konstruktivní rozehrávku. Z tohoto pohledu bych neřekl, že by Sigma byla zaskočená. Někdy je možná i těžké adaptovat se na dopolední čas výkopu, byť z Olomouce to není daleko. Někdy máme začátky takové ospalejší, tak třeba nám pomohlo, že jsme tentokrát vyrukovali s větší aktivitou. Nechtěli jsme hrát zezadu z bloku, měli jsme v plánu napadat jejich postupný útok. Možná je to na chvilku zaskočilo, ale spíše bych řekl, že jsme byli nabuzeni od první minuty.

Od začátku nastoupil dorostenec Lick. Splnil, co měl?
Určitě. Chtěli jsme nasadit běhavější hráče a trochu jsme spoléhali, že když tam ten dorostenec jde, tak se prostě vyšťaví a dá do utkání maximum. Rozhodně nás nezklamal, dostal se i do gólové šance a snažil se. Samozřejmě měl v nohách duel se svojí kategorií z předchozího dne, takže nemohl hrát devadesát minut, protože by to již bylo kontraproduktivní. Ukázal, že když bude na sobě pracovat, klidně může být součástí týmu. Ostatně to byl právě on, kdo pressoval stopera v zápase na Slovácku, ten udělal chybu a posléze z toho padl náš druhý gól. Vždy, když jsme ho postavili do hry, nezklamal.

Může být takový hráč dlouhodobým přínosem pro A-tým?
My do budoucna víme, a to už je otázka i pro někoho jiného, že tady potřebujeme dva hráče, kteří hru ostatních usměrní. Chceme jít cestou našich fotbalistů, ale potřebují mít kolem sebe nějaké osobnosti. Když ty dvě osobnosti budeme mít, hráči jako Lick, Štencl a další s nimi porostou. Nemůžeme si dovolit nakoupit pět šest hráčů – musíme pracovat se jmény, jež máme k dispozici. Některé zápasy ukazují, že by to šlo, potřebujeme ovšem ty dva hráče, s nimiž jsme disponovali třeba na podzim. Vzpomenu například Marka Macha, který by proti Olomouci vytáhl balón o šedesát metrů navrch. Tím pádem by se tam už mohlo něco dít, bohužel to dnes nemáme.

Autor: Tadeáš Mima