1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
V sobotním utkání na půdě Frýdku-Místku došlo v sestavě Blanska k nevídané situaci. Kvůli nemoci scházel Marek Kalina a na lavičku náhradníků tedy usedl sám sedmapadesátiletý trenér brankářů Jaromír Piták. Kdy naposledy nastoupil k soutěžnímu utkání, jak viděl zápas ve Frýdku a jak hodnotí výkony svých svěřenců mezi třemi tyčemi? Čtěte v následujícím rozhovoru.

Trenére, ve Frýdku-Místku jste byl připraven na lavičce náhradníků. Jak k této atypické situaci došlo?

Došlo k tomu jednoduše. Na soupisce týmu FK Blansko máme dva brankáře a oba měli v týdnu před zápasem ve Frýdku-Místku zdravotní problémy. Tyto problémy nebyly dlouhodobého charakteru, takže jsme po poradě celého realizačního týmu s vedením klubu vyřešili tento problém mým přestupem do klubu FK Blansko. Zvažovali jsme i variantu doplnění kádru z týmu dorostu talentovaným brankářem Adamem Pernicou, ale tato varianta se nám zdála nejlepší.

Kdy jste naposledy odchytal soutěžní utkání? Když by bylo nejhůř, byl jste připraven nastoupit?

No, pokud mě paměť neklame, tak někdy v sezóně 2018/19 v nižších rakouských soutěžích. Tak pokud by nebyla jiná možnost, nic jiného by mi nezbývalo. Samozřejmě, věk se nedá zastavit, ale věřím, že bych měl mužstvu co dát. Každý den jsem na hřišti a udržuji se v nějaké tělesné kondici. Chtěl jsem týmu tímto způsobem pomoct v této nelehké situaci.

Ve Frýdku jste, bohužel, opět prohráli. Jaký byl zápas z Vašeho pohledu?

Je pravda, že výsledkově se nám znovu nepovedl. Ale z mého pohledu hráči odvedli velmi bojovný a obětavý výkon, který nás může v dalších zápasech posunout k lepším výsledkům. Bohužel nás o bodový zisk znovu připravila jedna laciná individuální chyba v obranné fázi. Jinak jsme zápas zvládli velmi slušně, co se týká obranné fáze, a vytvořili jsme si i nadějné situace do útočné fáze. Ale znovu se projevil náš největší problém, a to je řešení finální fáze v koncovce.

Na body čekáte už dlouhých 6 zápasů. Zažil jste někdy podobně smolnou sérii? Co udělat s mužstvem, aby se situace obrátila k lepšímu?

Přiznám se, že jsem tak dlouhou sérii porážek jako hráč ani jako trenér nikdy nezažil. Takže i pro nás celý realizační tým je to nelehká situace. Máme velmi mladé mužstvo, kterému chybí dva tři zkušení fotbalisté. Proto nám nezbývá nic jiného, než dál tvrdě pracovat v tréninkovém procesu a věřit, že se výsledkově zvedneme. Za mě a celý realizační tým mohu říct, že budeme dál bojovat a pracovat na zlepšení herního projevu.

Ač se výsledkově nedaří, brankáři dle mého názoru odvádí dobrou práci. Jak jste s dosavadními výkony svých dvou svěřenců spokojen?

Na tuto otázku se mi těžko odpovídá, protože hodnotit výkony brankářů bez výsledkového podložení celého mužstva je vždy zavádějící. Ale za mě mohu říct, že oba brankáři Petr Nešetřil i Marek Kalina v tréninkovém procesu odvádí velmi dobrou práci. Sezónu začal jako jednička Marek Kalina, protože se nám v přípravě jevil jako dynamický brankář s dobrým řízením obranné fáze. Bohužel, i on postupně doplatil na naši výsledkovou sérii porážek. Museli jsme udělat nějaké změny v sestavě, rozestavení a stylu hry, takže poslední dvě kola chytal Petr Nešetřil. Z mého pohledu oba brankáři v žádném mistrovském zápase nevyhořeli a odváděli velmi dobré individuální výkony. Jsme ale tým a doplácíme na chyby v obranné fázi a nekvalitu v koncovce, takže samotní brankáři to mají velmi těžké. Ale na druhou stranu od toho tam jsou, aby chytli něco navíc, což se nám také nedařilo. Jak jsem již řekl, musíme dál tvrdě pracovat a věřím, že přijde zlom. Jiná cesta není.

Děkuji za otázky.

Děkujeme za rozhovor.