1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
Z n o j m o / B l a n s k o - Již více než týden se s druholigovým nováčkem a loňským účastníkem první ligy Znojmem připravuje na start nové sezóny talentovaný brankář FK Blansko David Juran. O dojmy nejen z víkendové účasti na Perleťovém poháru se s námi podělil v následujícím rozhovoru.
Jak hodnotíš vystoupení Znojma na Perleťovém poháru a jaké máš pocity po prvním odchytaném utkání za 1. SC?

Naše vystoupení na Perleťovém poháru bych zhodnotil jako noc a den. V prvním zápase s Myjavou (7. celek uplynulého ročníku Corgoň ligy - pozn. redakce) jsme vůbec nezachytili začátek a i během celého utkání jsme si koledovali o pořádný nášup, protože v obraně to moc neklapalo. Možná se na tom podepsalo to, že je ve Znojmě hodně nových kluků a všichni se poznávají a sehrávají. Konečná porážka 1:4 byla pro nás ještě milosrdná, protože brankář Doleček chytil ještě tak čtyři stoprocentní gólovky. Když jsem se dozvěděl, že nastoupím v zápase o 3. místo, tak jsem začal být trochu nervózni. Ne z toho, že bych třeba špatně zachytal, spíše jsem měl strach, aby to nedopadlo jak s Myjavou. Nakonec to dopadlo pozitivně (Znojmo porazilo slovenský Ružomberok, který skončil v lize na 4. místě, 5:2 - pozn. redakce). Od úvodu zápasu jsme přitlačili soupeře k vlastnímu vápnu a v rychlém sledu jsme ještě po rychlejších akcích vstřelili dvě branky. Ružomberok nás potrestal po ojedinělém brejku a snížil na 2:1. My jsme však dokázali odpovědět a zvýšili ještě do poločasu na 4:1. Po změně stran došlo k několika střídáním na obou stranách a i diky velkému horku tempo hry trochu opadlo. Mrzí mě, že jsme v posledni minutě dostali gól na 5:2, ale co se dá dělat. První pocity po zápase jsem měl kladné i díky tomu, že se vyhrálo. Navíc jsem dokázal chytit jednu stoprocentní šanci. Doufám, že jsem jak sobě tak Blansku neudělal ostudu (smích). Trenéři mi říkali, že na poprvé to nebylo vůbec špatné, tak uvidíme jak to všechno dopadne. Jinak turnaj v Žirovnici byl po organizační stránce velmi dobře připraven. Bylo perfektně připravené hřiště, občerstvení a lidé byli také velice milí.

Trenér Machala po zápase uvedl, že s tebou počítá i nadále. Co na to říkáš?

Určitě je to potěšující, když si od trenéra něco takové přečtete nebo uslyšíte. Já ale na sobě musím hodně pracovat, abych mohl podávat ještě kvalitnější výkony a stále se zlepšoval. Když o mně trenér projeví zájem, rád ve Znojmě zůstanu.

Jak zvládáš dojíždění do Znojma?

Na tréninky jezdím buď autobusem ze Zvonařky přímo do Znojma, nebo autem s Davidem Helískem, když zrovna ve Znojmě nespí. Poslouchá dobrou hudbu, takže ty cesty jsou příjemné. Navíc je to dobrý člověk. Jak jsem ale zatím mohl poznat, tak to jsou i všichni ostatní kluci v kabině. Ve Znojmě se tvoří dobrá parta, což je velice důležité, protože je pak velká šance, že to bude klapat v sezóně. Ať už zde zůstanu nebo ne, tak Znojmo bude podle mě hrát v horních patrech tabulky. Jsou zde vyborní trenéři, navic pan Machala chce hrát útočný fotbal, ne žádného zanďoura, takže se znojemští fanoušci mají určitě na co těšit.

Můžeš nás nechat trochu více nahlédnout do znojemské kabiny?

Určitě. V kabině se vyskytuje několik různých národností. Většina hráčů samozřejmě mluví a rozumí česky, takže v komunikaci neni žádný problém. Tedy až na dvojici Comara, Lama (Mohamed Lamine Comara, Michel Sebastien Lama - pozn. redakce). Kluci rozumí francouzsky, ale nikdo další v kabině už ne, a jen trochu rozumí anglicky, takže pokud zůstanou, budou muset zapracovat na jazyku. Jinak o největší srandu se stará Todor Yonov. Bez něho by podle mě ani nebylo Znojmo. To, co občas vymyslí za vtípky, není ani možný.

Jak hodnotíš prvních deset dnů přípravy?

Jsem rád, že drží zdraví. Tréninky se daly zvládnout a nebyly zase tak náročné. Tedy pro mě byly, protože na takovou porci nejsem zvyklý. Kluci, co už takto trénují nějakou dobu jsou na tento rytmus navyklí a nedělá jim to problém. Po fyzické stránce jsem však nijak moc nezaostával a to jsem v zimě díky zranění kotníku přišel o téměř celou přípravu. Velmi se mi zamlouvá, jak se zde pracuje s brankáři, přeci jen je vidět, že už je to druhá liga. Nejvice jsem se bál prvního dne, protože jsem nikoho neznal a nevěděl jsem do čeho jdu. Tím, že je zde hodně nových kluků tak spolu vycházíme všichni dobře. Navíc jsem byl rád, že jsem zde potkal Bronislavem Staňou, kterého jediného znám už delší dobu. S ním se teď bavím nějvíc. Dobře vycházím i s dalšími brankáři Jirkou Dolečkem a Radkem Bulou, s nimiž na trénincích trávním nejvíce času. O dobrou atmosféru se stará asistent trenéra Petar Aleksijević (trenér Machala a asistent Aleksijević vedli ve stejných pozicích také Davida Bednáře v HFK Olomouc - pozn. redakce) se stará hlavně o dobrou atmosféru jak v kabině, tak na tréninku. V páték na konci tréninku jsme kopali z vápna na břevno, což jsme dělali i v Blansku. Poslední čtyři v pořadí měli zazpívat českou hymnu. V Blansku jsem to vždy trefil, ale zde se mi to nepovedlo a tak jsem se dostal spolu se třemi spoluhráči do role zpěváka (smích). Všichni se náramně pobavili.

Děkujeme za rozhovor.
David Juran v přípravě se Znojmem
David Juran
Závěrečná fáze jednoho z tréninků fotbalistů 1. SC Znojmo - střelba zpoza vápna na břevno.
(Foto: Zdeněk Plánka)
Generální partner FK Blansko