1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - Vítězství v krajském přeboru i v divizi. Postup do Moravskoslezské fotbalové ligy. Historický úspěch slavili blanenští fotbalisté a tehdejší FK APOS Blansko před osmi lety. V třetí nejvyšší soutěži vydrželi jednu sezonu.
„Zvažovali jsme pro a proti a nakonec se přihlásili. Myslím, že si to hráči, kteří vybojovali postup, zasloužili. Samozřejmě bude obrovský problém sehnat peníze na zajištění ligové sezony, ale věřím, že to dokážeme. Co bude dál, se uvidí. Chtěli bychom novou tribunu a další věci," okomentoval postup před lety tehdejší prezident klubu Radomír Linkenseder.

Nyní se historie opakuje. Vedení FK Blansko se rozhodlo, že po vítězství v divizi Blansko třetí ligu hrát bude. Shání sponzory a posily. „Rozebírali jsme to také s hráči, kteří postup vybojovali, a ti si třetí ligu chtěli zkusit. Naše finanční možnosti jsou ale omezené. Nemůžeme si dovolit koupit sedm osm kvalitních fotbalistů. Budeme proto sázet na ty, co ligu vykopali a v Blansku zůstávají. A také na hráče z regionu, které doplníme o tři čtyři zkušenější fotbalisty. Věřím, že si vzájemně vypomůžeme s brněnskou Zbrojovkou a ve třetí lize nebudeme do počtu," uvedl předseda FK Blansko a blanenský místostarosta Jiří Crha.

Podle něj měl klub se všemi oddíly a s divizním áčkem mužů rozpočet kolem dvou milionů korun na sezonu. Nyní ho budou muset Blanenští navýšit zhruba o čtyři sta tisíc až půl milionu korun. „Se sponzory jednáme. Nebude to o jedné firmě, která by zaplatila celou částku. Blanensko je malý region a takový sponzor tady není. Město o nějakou mimořádnou dotaci žádat nebudeme. Bylo by to na úkor jiných sportů ve městě. Navíc město zčásti zaplatí nové hřiště s umělou trávou. Co se týká cestování, tak tam bychom o moc víc utratit neměli než v divizi, ve které jsme jezdili například do Pelhřimova nebo do Uherského Brodu," poznamenal Crha.

Nový ročník Moravskoslezské fotbalové ligy se losuje tento čtvrtek v Olomouci. „Přípravu začneme osmého července. Skládáme tým. Nechceme být ve třetí lize za pitomce, ale samozřejmě je to o penězích. Kvalitní hráči něco stojí. Do nižší soutěže odchází z Blanska bývalý prvoligový hráč Švancara, Schneiderovi končí hostování a asi bude finančně nad naše možnosti. Gólman Juran zkouší štěstí na testech ve druhé lize v Bulharsku. Nějaké posily mám vytipované, ale zatím je vše v jednání," odpověděl na otázku nových posil kouč FK Blansko Zbyněk Zbořil.

Jisté však je, že nejen třetiligový tým Blanska bude trénovat na novém fotbalovém hřišti s umělým povrchem. O něm se ve městě léta mluvilo. Vznikne na bývalém škvárovém hřišti na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. Firma už převzala staveniště.

Hotovo má být letos na podzim. „Na nové hřiště se nesmírně těšíme. Věřím, že nám to přinese lepší výkonnost už od žáků. A taky se nám uleví finančně, protože dojíždění do okolních měst bylo dost drahé," řekl Blanenskému deníku Rovnost vedoucí A týmu František Fiala.

Hřiště v areálu ASK Blansko v Mlýnské ulici však nebude pro fotbalisty tím jediným dárkem. Rekonstrukce se dočkají i fotbalové kabiny, nové bude osvětlení a tribuna pro dvě stě až tři sta diváků.

To vše za čtyřiadvacet milionů korun. „Areál pak budou moci využívat například i školy nebo okolní kluby. Velký umělý trávník byl dosud nejblíže jen v Boskovicích a v Brně," upřesnil Jiří Crha.

Autor: Deník/Jan Charvát