1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - V anketě Fotbalista roku 2016 okresu Blansko si odnesl prvenství v kategorii trenér roku Zdeněk Veselý. Co na toto ocenění kouč našeho dorostu říká? V čem tkví tajemství úspěchu? Nejen tyto otázky zodpověděl v rozhovoru pro klubový web.
Zdeněk Veselý (r. 1969) začínal s fotbalem v osmi letech v Boskovicích. Ve třinácti letech po přestěhování do Blanska hrál za Metru Blansku. V sedmnácti strávil rok v KPS Brno, kde hrál dorosteneckou ligu. Poté se vrátil do Metry a ještě jako dorostenec začal hrát za muže 1.B třídu. V šestadvaceti přestoupil do Čebína, kde strávil pět roků. Závěr kariéry odehrál v Metře, resp. ASK Blansko. Hráčskou kariéru ukončil v roce 2003.

Tu trenérskou započal Zdeněk Veselý v roce 2004 v Čebíně, kde s jednou přestávkou do roku 2008 vedl tamní A tým. Od roku 2008 začal v našem klubu trénovat přípravku. V roce 2015 se přesunul k dorostu. Ve městě, kde dělal své první fotbalové krůčky se minulý pátek dočkal ocenění za svoji trenérkou práci, které převzal z rukou legendy Zbrojovky Brno Karla Jarůška a předsedy okresního fotbalové svazu Vladimíra Kristýna.

V anketě Fotbalista roku 2016 jsi byl zvolen nejlepším trenérem za uplynulý rok. Překvapilo tě to?

Překvapilo mě to jednak ve vztahu k mé osobě a jednak z toho důvodu, že trenéři mládeže se v této anketě moc neobjevují.

Kam toto ocenění řadíš ve své trenérské kariéře?

Za loňské vítězství mladšího dorostu v divizi a 2. místo v krajském finále přípravek v roce 2010.

Dorostenecké týmy FK Blansko pod tvým vedením dlouhodobě dosahují výborných výsledků. V čem tkví tajemství úspěchu?

Máme v dorostu dobré hráče, kteří dosahovali výborných výsledků už od přípravky a povedlo se nám je dobře doplnit o kluky z okolí. Kvalita hráčů spolu s jejich ochotou tvrdě pracovat (i když zde samozřejmě jsou rezervy) je příčinou toho, že dosahované výsledky jsou dobré.

V týmu vedeš i syna Zdeňka, který je brankářem. Je to těžké trénovat vlastního syna?

Pro mě to těžké je. Z mých zkušeností je určitě lepší, když člověk nemá v mužstvu svého syna.

Jak často spolu probíráte fotbal?

Velmi často, v podstatě pořád, a to jak náš blanenský fotbal, tak fotbalové dění v ostatních klubech.

Kdo všechno vám doma drží pěsti?

Pěsti drží celá rodina, ale nejvíc manželka, dcera a naše dvě jezevčice.

Kdo je tvým trenérským vzorem?

Nedá se říct, že bych měl nějaký trenérský vzor.

Kteří trenéři tě v tvé kariéře nejvíce ovlivnili?

Ovlivnili mě všichni trenéři, kteří mě v mé kariéře trénovali, někteří míň, jiní víc. Myslím, že už někdy od dorostu jsem sledoval, co jak který trenér dělá a porovnával. Dnes se snažím z každého trenéra používat to, co považuji za dobré. Pravdou ale je, že i trénování, tak jako celý fotbal se rychle vyvíjí a některé věci, které za nás byly běžné, jsou už dnes přežité. Pokud bych měl přímo odpovědět na položenou otázku, řekl bych, že největší vliv na mě asi měl Přemysl Divácký, který mě trénoval v Blansku i v Čebíně.

Máš nějaký trenérské cíle - krátkodobé i dlouhodobé?

Žádné konkrétní cíle nemám. Chtěl bych ještě rok nebo dva pokračovat v trénování dorostu a vychovat z šikovných kluků, které tam dnes máme, čtyři, možná pět nových hráčů pro naše A mužstvo. Potom se budu rozhodovat, co dál. Zatím se mi jako nejpravděpodobnější varianta jeví to, že se vrátím k přípravce. Uvidíme.

Děkujeme za rozhovor a přejeme, ať se i v dalších letech trenérská práce daří.




Foto: město Boskovice