1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Zlínsko

Blansko

2:1

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů

vs

Zlínsko

Blansko

2

1

vs

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - Tyto zimní starosti asi málokdo čekal. Blansko se před jarní částí připravuje na boj o první příčku v MSFL a předseda FK Blansko tak má výrazně příjemnější zimní pauzu, než sám očekával.

Začněme tím příjemným. Blansko přezimuje na 1. místě s náskokem pěti bodů a je pasováno na favorita MSFL. Jak se toto poslouchá?
Je to samozřejmě nad očekávání, naše cíle byly hrát střed tabulky a nečekali jsme, že budeme první. I když samozřejmě výkonnost tomu asi odpovídá, protože jsem viděl všechny domácí zápasy a ty byly velmi kvalitní. V týmu se vytvořil dobrý kolektiv a myslím si, že je to velice dobré. Samozřejmě se to i vellice dobře poslouchá. Nechci vůbec předjímat, protože jaro bude těžší než podzim a se všemi třemi konkurenty budeme hrát na hřišti soupeře, ale když jsme první, tak jak už jsem řekl, poslouchá se to velmi dobře, na druhou stranu ale z logiky věci vyplývá, co dál.

Už jste zmínil, že na jaře nás tři zápasy s nejbližšími konkurenty čekají venku a právě na hřištích soupeře nemá Blansko nejlepší bilanci. Berete toto jako hlavní, co by se mělo vylepšit?
Doma jsme všechny zápasy vyhráli, takže tam je to samozřejmě bezchybné. Ohledně venkovních zápasů přesně nevím, jaké byly, jaká byla hra, protože jsem osobně byl jen na zápase v Rosicích. Vím, že ze začátku třeba v Dolním Benešově nebo na Baníku nebyla hra špatná a byli jsme lepší, bohužel z toho byl jen bod. Na druhou stranu právě v Rosicích nebyl výkon moc dobrý. Nejsem odborník, ale samozřejmě pokud bychom chtěli postoupit, bylo by dobré jednak doma nezaváhat a z venku nějaké body občas dovézt.

Naopak domácí zápasy jsou bezkonkurenční. Čím si takovou formu na domácí půdě vysvětlujete? Myslíte, že je to i díky skvělým fanouškům?
Myslím si, že v mužstvu je kvalita po technické stránce, takže když mají hráči na domácí půdě tvořit, sedí jim to podle mě víc než venku, kde je to složitější. Samozřejmě diváci mají vliv, je rozdíl jestli hrajete před padesáti diváky nebo před tisíci, v tom určitá motivace určitě je.

Pro celou MSFL jsou překvapením blanenští diváci, kterých chodí v průměru skoro tisíc na jeden zápas. To jste asi nečekali, že?
Překvapuje mě to. Byl jsem trochu zklamaný v divizi, kterou jsme suverénně vedli a chodilo nějakých 350 diváků. Proto jsem si myslel, že na MSFL by pětistovka mohla chodit. Říkal jsem si, že na fotbal už asi v dnešní době lidé tolik nechodí a o to víc jsem byl překvapen, že hned na první zápas s Vyškovem přišlo přes tisíc lidí. Vidím to jako kombinaci více faktorů, samozřejmě jsme nováček a lidé byli na třetí ligu zvědaví, takže jde o takovou nováčkovskou euforii. Druhým faktem je výkop v neděli dopoledne, což je vyhovující a navíc, až na dva zápasy, svítilo vždy sluníčko a bylo nádherné počasí.

Před sezónou byl cíl hrát ve středu tabulky a zakonzervovat tým v MSFL. Budou se nyní cíle přehodnocovat?
Asi je na stole si k tomu sednout a říct si, co dál. Jako předseda neřeším hráčskou stránku, ale je možné, že ještě někteří hráči přijdou. Také je potřeba si říct, v případě, že bychom skončili první, jestli postoupit nebo nepostoupit. To samozřejmě není vůbec jednoduché i vzhledem k vyšším požadavkům na stadion a celkové zázemí, takže teď nedokážů říct, jak na tom jsme, ale předpokládám, že ne všechny parametry splňujeme. Pokud by vedení klubu společně se sponzory řeklo, že chce postoupit a že jsou schopni nadále pokračovat, protože vyšší soutěž by byla samozřejmě dražší, potom by mělo dojít k jednání s městem, neboť se hraje na městských stadionech, zda by i od město byla vůle podpořit druhou ligu. Osobně se výzev nebojím a zastávám názor, že pokud někdo svou soutěž vyhraje, měl by automaticky postoupit. Takže já, kdybych měl říct ano nebo ne, byl bych určitě pro to, abychom si to minimálně zkusili.

Znamená to, že už pomalu sondujete, co je všechno potřeba pro vstup do 2. ligy?
Úplně nesonduji. Vím třeba, že máme nevyhovující kabiny, to zázemí pro hráče a rozhodčí. Druhá věc, co se stadionu týče, je tribuna pro hosty, kterou taktéž nemáme. Potom je zde otázka nějakých turniketů a hlídací služba, ale to už je asi věcí klubu a sponzorů, to by se zvládlo. Ale kabiny a tribuna pro hosty jsou základ.

V zimní přípravě narazíte třikrát na Zbrojovku (tým U19, B-tým a A-tým). Jak se těšíte na prověrku s nejúspěšnějším jihomoravským klubem?
Určitě se těším. Zápas se Zbrojovkou je vždy zajímavý, to se nepodaří jen tak. Příprava je vždy něco jiného než mistrovský zápas a kdyby příští rok byl mistrák v 2. lize, bylo by to zajímavé nejen pro mě, ale také pro celý Jihomoravský kraj.

V posledních letech jde jižní Morava fotbalově nahoru. Vloni postoupila Líšeň, teď má skvěle našlápnuto právě Blansko. Co na takový vzestup jihomoravských týmů říkate?
Nevím, jestli jde o vzestup, protože se nedá říct, že postup Líšně nebo postup Blanska znamená nějaký vzestup celkového fotbalového zázemí na jižní Moravě. Myslím to tak, že hráči nejsou pouze z jižní Moravy, ale pro jihomoravský fotbal je určitě dobře, že je větší konkurence. Zbrojovka samozřejmě patří do 1. ligy a přesto, že jsem v předchozí odpovědi říkal, že by bylo krásné zahrát si s ní mistrák, tak jí všichni fandíme a přejeme, aby postoupila tam, kam patří. Potom kdyby i Blansko postoupilo, nabízí se spolupráce s ligovým klubem.

Hráčský kádr je poměrně stálý, vyhlížíte vy osobně nějakou posilu nebo konkrétní post, který by se nabízelo posílit?
Do toho nechci moc mluvit, takové ambice jsem nikdy neměl a je to věcí trenérů. Ani to nijak neřeším, o posilách jsem vždy informován až v samotném závěru. Každopádně z pohledu laika si myslím, že by to chtělo nějakého levonohého fotbalistu, neboť jeden takový, Šulek, skončil. Jinak je mužstvo výborné, jedině takový typický hrotový útočník by se ještě hodil. Takže za mě, z pohledu netrenéra, by se hodilo tyto dvě pozice posílit.

V závěru podzimní části naskočil po zranění i Michal Ordoš. Jak jste vnímal výkony takového hráče, ostříleného nejvyšší soutěží?
Michal byl dlouhodobě zraněný, takže se dá těžko hodnotit hned, když naskočí. Každý hráč se potřebuje trochu rozehrát. Já ho můžu zhodnotit v zápase s Uničovem, který jsem viděl celý, a tam hrál Michal výborně.

Co byste vzkázal fanouškům?
V prvé řadě bych chtěl fanouškům poděkovat, protože návštěvy od nich byly opravdu ojedinělé a fantastické. Nesmírně si toho vážíme. Samozřejmě budeme dělat všechno pro to, aby náš fotbal diváky bavil, protože jsem vždycky říkal, že se hraje pro diváky, od toho tam ti hráči jsou. Takže budeme se snažit hrát atraktivní fotbal, aby se minimálně doma vyhrávalo a lidé na nás rádi chodili.