1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Zlínsko

Blansko

2:1

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů

vs

Zlínsko

Blansko

2

1

vs

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - Blanenský lodivod připravoval v zimní pauze svůj tým na boje o postup do F:NL. Jeho snažení skončilo po jednom odehraném utkání. Rozhodnutí vlády následovala i FAČR, která rozhodla o přerušení všech fotbalových soutěží v zemi. Začátkem dubna se rozhodlo o zrušení všech neprofesionálních soutěží. Blansko tak na jaře odehrálo jediný zápas a jelikož platí průběžné výsledky, tak Blanenští končí na prvním místě v MSFL a možná si zahraje i F:NL.

Situace s koronavirem ukončila sezónu předčasně, Blansko končí na první příčce a v případě dohrání F:NL a sestupu moravského klubu si zahraje druhou nejvyšší soutěž. Jak tuto skutečnost vnímáte?
Takovou situaci nikdo z nás ještě nezažil a nikdo ani netušil, jaký to bude mít dopad na normální život včetně sportu. Skončili tréninky, byla zrušena sezóna a v době, kdy děláme tento rozhovor, tak není ani jasné, kdy všechno naskočí zpátky do normálu. Od MSFL dolů se všechny soutěže anulovaly, ale nás by se mohl týkat postup za podmínek uvedených v otázce, takže i na tuto situaci se musíme připravit. V této „divné“ sezóně jsme byli nováčkem, který čeřil vodu od úvodu sezóny a výsledkem byl pětibodový náskok po podzimu. Nevyšlo nám sice první jarní kolo, ale i tak jsme MSFL nadále vedli. Ale nevyhráli, proto v tom nejsou žádné emoce, je to nedodělaná práce.

Na jaře jste odehráli jen jeden soutěžní duel a pak přišel konec. Jak moc vás to mrzí?
Myslím si, že jsme v zimě poskládali dobré mužstvo, které se o ten postup mohlo úspěšně poprat na hřišti, ale to už je teď jedno. První jarní kolo v Uničově nám nevyšlo, ale tam ještě nikdo v této sezóně nevyhrál, tak jsme z toho žádnou tragédii nedělali. Měli jsme hrozně těžký začátek jara, hráli jsme v Uničově, připravovali se na zápas ve Vyškově a až ve třetím kole jsme měli mít doma silné béčko Baníku. Když ty věci nemůžete ovlivnit, tak nemá cenu se v tom pitvat. Prostě přišel konec sezóny, ve které jsme o něco hráli, chodili na nás lidi a ze dne na den jsme o to všechno přišli. Mrzí to asi nejenom mě, ale to nemá cenu řešit. Jsou na světě důležitější věci, než fotbal.

Vládní rozhodnutí se pomalu uvolňují, hráči mají platné smlouvy, dá se očekávat nějaké větší tréninkové vytížení?
Zatím to platí jen pro profesionální kluby a nás se týká až uvolnění ke dni 8.6. Naše představa je taková, že začneme trénovat v úterý 9.6. a pojedeme nonstop přípravu do zahájení další sezóny. V tu dobu asi ještě nebudeme vědět, jakou soutěž budeme hrát, ale budeme reagovat operativně.

Je reálné, že sehrajete, až to aktuální stav dovolí, nějaké přípravné duely před zahájením oficiální letní přípravy?
Jak už jsem řekl, chceme začít s přípravou včetně přípravných zápasů 9.6. a v tu dobu už si troufám říct, že by nás nemuselo nic omezovat, snad jen nutnost hrát zápasy bez lidí.

Jak to bude vypadat se skladbou týmu pro následující rok? Jelikož hráči neměli v aktuální sezóně takové vytížení...
Ta situace je pro všechny nová, stejně tak i pro kluky. Borci jsou doma, trénují individuálně, mají čas doléčit různá zranění, ale ta zápasová praxe prostě bude chybět. Složité to má i naše sportovní vedení v tom, že musíme nachystat kádr na dvě možné varianty soutěží. Jak se situace trochu uklidní, tak nás čeká hodně práce směrem k další sezóně, ale nechci předjímat, jak tato koronakrize zamává s fotbalem a celkově se společností.

Aktuálně jsou ve FNL na sestup Vítkovice, v tomto případě by Blansko postupovalo. Věříte v rozběhnutí FNL?
Je to jen můj názor, ale i když budu věřit v rozběhnutí druhé ligy, tak nevěřím v její dohrání. V této situaci je to hrozně složité. Jak to bude probíhat? Budou se hráči testovat? Co se stane, když bude nějaký hráč pozitivní? Půjde celé mužstvo do karantény? atd., atd. Uvidíme. Další věc je, jestli všechna mužstva ve druhé lize budou pokračovat. Mám signály, že to tak být nemusí. Prostě můžou se dít věci, o kterých by v zimě nikdo z nás ani neuvažoval.