1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

25. kolo , 10. června 2012, Šošůvka - FK Blansko B

Šošůvka

1:4

FK Blansko B

Před utkáním měl trenér Sedláček k dispozici z kádru "B" týmu sice 14 hráčů, ale přece jenom Mynařík po zranění a náhradní brankář Palatka i Blatný po delší herní a tréninkové pauze ještě nejsou v takové herní i fyzické kondici, aby kvalitně odehráli celých 90 minut. Takže, když k dlouhodobě zraněným Hanskutovi a Nečasovi a nemocným Suchému a Kuncovi na poslední chvíli přibyli "čerství" marodi Freiwald a Klügl, přišla velmi vhod výpomoc tří hráčů z širšího kádru "A" týmu - Beneše, Cupala a Pernici, kteří všichni tři včera na pár minut zasáhli do zápasu "áčka" s Rousínovem.

Šošůvka vůbec nebyla odevzdaný soupeř z konce tabulky, takže od první minuty byl k vidění zajímavý zápas. Od 1.min. platí doslovně, protože hned po rozehrání vybojovali domácí rohový kop a po jeho rozehrání hlavičkoval nabíhající domácí hráč, naštěsí pro nás míč z jeho hlavy minul naši branku.

V 8.min. bylo horko před domácí brankou, když po Paděrově centru a hlavičkovém souboji Beneše s domácím golmanem míč chvíli poskakoval v brankovém území, než se jej domácí obraně podařilo odkopnout do bezpečí. Podobnou akci si Paděra s Benešem zopakovali v 11.min., míč z hlavy Beneše domácí branku minul. Ve 13.min. už jsme se na lavičce málem radovali z branky, to po přesném vysunutí od Pokorného mezi stopery se dostával před domácího brankáře Majer a stačil míč poslat podél vybíhajícího a pod nohy mu padajícího brankáře. Střela však neměla dostatečnou razanci, takže míč stačil jeden z obránců dostihnout ještě před brankovou čárou a odehrát do autu.

V 15.min. se blýskl skvělým zákrokem domácí brankář, když po centrovavém míči z voleja vypálil k tyči Matuška, tuto střelu dokázal robinzonádou vyrazit na roh. Naši herní a územní převahu v první půlhodině završila akce Majera, jehož střelu stačil domácí brankář vyrazit, ale jen k Pernicovi, jehož hlavičku směřující pod břevno opuštěné branky zase stačil jeden z obránců vyhlavičkovat.

Po následném dlouhém odkopu na půlící čáru chyboval Tomáš Kopecký, takže musel od půlky stíhat unikajícího domácího útočníka. Před pokutovým územím se mu podařilo čistě míč zasáhnout, ale tak neštastně, že vlastně znovu přihrál soupeři mimo dosah vybíhajícího Švancary. Ten ještě dokázal hráče s míčem vytlačit ze střeleckého úhlu, přesnou přihrávku na nabíhajícího spoluhráče však nikdo nezblokoval, takže domácí Luděk Sehnal otevřel skore zápasu - 0:1.

Přes obdrženou branku se naši hráči dál snažili o kombinační nátlakovou hru a ve 37.min. se dostal v domácím pokutovém území k odraženému míči po zblokované střele Marek PERNICA a levačkou tvrdou přízemní střelou prostřelil vše, co mu stálo v cestě, a vyrovnal - 1:1. Ve 43.min. zahrával od levé postranní čáry volný přímý kop Pokorný a na jeho centrovaný míč na bližší tyč si skvěle naběhl Marek PERNICA a hlavou změnil stav utkání v náš prospěch - 1:2.

Do druhého poločasu nastoupila obě mužstva beze změn a nezměnil se celkem ani obraz hry. Jenže v 52.min. mohlo být vyrovnáno. Po naší zbytečné ztrátě míče na půlící čáře následoval rychlý protiútok, na jehož konci se ve stoprocentní šanci ocitl znovu Sehnal. Skvěle zasáhl Švancara a šanci zlikvidoval.

Už v 53.min. se mohlo skóre měnit také na druhé straně, když Vašákovu dělovku, bohužel do středu branky, dokázal pouze nohou vykopnout domácí brankář. Další velkou šanci měl v 55.min. Beneš, který po ideální přihrávce od Cupala tvrdé střílel k tyči. Domácí brankář stačil míč vytěsnit na roh.

Po hodině hry se rozhodl trenér Sedláček ke střídání, takže postupně nastoupili v 60.min. místo Beneše Juránek, v 75.min. místo Vašáka Antal a v 87.min. místo Pokorného Blatný.

Domácí vycítili nervozitu našich hráčů, což nebylo nic složitého, protože při viditelné snaze našich hráčů bylo příliš mnoho zbytečně zkažených přihrávek, a zvýšili svoji útočnou aktivitu. Naštěstí pro nás nebyli v posledních 15.minutách zápasu nebezpeční a Švancaru vlastně neohrozili.

Přes zmíněný velký počet zkažených přihrávek byly na naší straně vidět i některé vydařené kombinace. V 72.min. si dvakrát narážečkami vyměnili míč Paděra s Pokorným a ten pak poslal do šance Majera. Na jeho střelu sice domácí golman nedosáhl, mířila však jen těsně vedle domácí branky.

Rozhodnutí tak přinesla až 85.min., když Juránek získal domácím brankářem rozehraný míč a bez otálení našel na levé straně Matušku, který se uvolnil přes bránícího obránce a v půlkruhu před pokutovým územím domácích přesnou přihrávkou našel Martina POKORNÉHO a jeho tvrdá přízemní střela přinesla uklidnění do naší hry na závěr zápasu - 1:3.

Tečku za zápasem pak udělala podobná akce v 90.min., na jejímž konci byl Jan MATUŠKA a jeho střela, která s pomocí teče jednoho z domácích hráčů skončila počtvrté v síti - 1:4.

Rozhodčí po této brance už ani nenechával rozehrát a zápas ukončil.

Přímo na hřišti tak mohly vypuknout oslavy zaslouženého vítězství v letošním ročníku okresního přeboru II. třídy a, doufejme, také zaslouženého postupu do krajské soutěže 1.B. třídy !!!

Na závěr této své poslední reportáže /příští týden se posledního soutěžního utkání z osobních důvodů nezúčastním/, si nemohu odpustit následující poznámku. Když jsem loni v létě při náhodných debatách o fotbalu s některými členy výkonného výboru FK vyslovil názor, že byla velká chyba dopustit sestup "béčka" a ještě větší by byla "béčko" zrušit, což tehdy byla jedna z variant z tzv. "ekonomických důvodů" zvažovaná. A že tento hráčský kádr nejenže má na to, aby se HNED do 1.B. třídy vrátil, protože kdyby v ní hrál, tak bude hrát o postup. Nikdo z těch lidí, s nimiž jsem hovořil, mně nevěřil. Vlastně ne mně, hráčům "béčka" nevěřili !!!

Že jsem nepřekonatelný optimista mně říkali "fotbaloví odborníci" i před začátkem jarních odvet, když jsem svůj názor, že "béčko" postoupí opakoval a argumentoval výkony a výsledky na zimním turnaji v Boskovicích.

Takže dnes je to dokonáno a nyní je na výkonném výboru, aby tu "dobrou práci", kterou trenér a hráči během sezóny vykonali, ocenil a zúročil. A nikoliv tak, jako dnes, když se na poslední chvíli ukázalo, že "pouze nějakým mrzutým nedopatřením" nebyl k zápasu do Šosůvky zajištěn autobus, takže trenére a hráči, snažte se !!!

Doufám, že tato moje kritická slova na závěr sezóny budou pochopena tak, jak jsou míněna, protože opravdu blanenskému fotbalu nepřeju nic jiného, než aby zde vyrůstali dobří "kopáči", aby v Blansku na všech úrovních hráli dobrý fotbal blanenští odchovanci.