1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - „Kolego, jestli pak víš, proč je tady tolik lidí?" prohodil Petr Švancara při cestě pro míč v rozehraném divizním zápase směrem k čárovému sudímu. Pár minut před tím mu odmával ofsajd a populární Švanci pak za protesty viděl žlutou kartu.
„Já neříkám, že to nebyl ofsajd, možná o kousek jo, ale tys všechny ty lidi nas…," dokončil větu útočník Blanska a šel vhazovat aut. Diváci okolo se královsky bavili, „Mercedes" i v posledním utkání za Blansko nezůstal nic dlužný své pověsti.

Debaty s rozhodčími i diváky, prostoje v ofsajdu a parádní kličky a gólové přihrávky. Rekordní návštěva chodila tuto sezonu z velké části právě kvůli němu, když v 86. minutě odcházel ze hřiště, sklidil nadšený potlesk. Tým vybojoval postup do třetí ligy, ovšem fanoušci už budou muset za známým hráčem do Tišnova. „Příští sezonu budu pokračovat tam," potvrdil v rozhovoru těsně po utkání Švancara. Blansko porazilo Polnou 3:1 a o bod uhájilo vítězství v divizi D.

Jak jste si užil rozhodující výhru nad Polnou?

Spíš mě mrzí, že jsme nepřidali ještě nějaké góly, protože lidé si to zasloužili. Je to neskutečné, přišla víc než tisícovka lidí. Asi nemá velký smysl hodnotit ten poslední zápas, v sezoně se mi líbilo, že jsme dávali hodně gólů, hráli ofenzívní fotbal, všem moc děkuji, že jsem tady mohl strávit rok. I když to se mnou nemají jednoduché rozhodčí, trenéři ani spoluhráči. Jsem uvnitř spokojený, že jsem mohl pomoct. Děkuju spoluhráčům, že respektovali třeba to, že jsem nechodil na tréninky.

Vyhrát divizi nebyl hlavní cíl, Blansko překvapilo…

Ta fráze, že se soustředíme vždycky na ten další zápas, to byl přesně náš případ. Trenér nás pokaždé dobře připravil. Já neříkám, že jsme hráli pokaždé skvěle. Postupové ambice jsme určitě neměli a Hodonín musí být asi hodně nešťastný. Tady jsme jim dali gól těsně před koncem. Možná bychom už odpadli, ale tím, že jsme to zvládli, vyústilo to až sem a vyhráli jsme divizi. Ta je přitom strašně vyrovnaná, klidně jsme mohli prohrát doma s posledním. Mě těší hlavně ten útok a to, že to snad bavilo i diváky.

Velká návštěva chodila z velké části kvůli vám a všechny zajímá, jestli zůstanete.

To mě těší, ale já už jsem to řekl férově dopředu. Domluvili jsme se v Blansku na půl roku, pak jsem řekl skvělé, jdeme do dalšího půlroku. Moc se mi tady líbilo a děkuji klukům i fanouškům, ale rozhodl jsem se jít o soutěž níž, jdu za panem Mertou do Tišnova, to jsem řekl i spoluhráčům před zápasem.

Necítíte se na třetí ligu?

Dělám to z osobních i kondičních důvodů. Asi jste si toho všimli, že toho už moc nenaběhám.

Oproti podzimu už jste tolik neběhal…

Měl jsem hodně práce a nestíhal jsem tréninky. Už jsem neměl odpoledne tu sílu na trénování a spíš jsem se soustředil na to, abych byl zdravý.

V Tišnově už jste nastupoval, takže nejdete do neznámého prostředí.

Krajský přebor se hraje hodně v Brně a v Tišnově se mi moc líbí, jsem nadšený ze spolupráce Tišnova s Blanskem, myslím si, že to fungovalo perfektně. Nám pomohl třeba Franta Kuldan, smekám před panem Mertou, který nám poskytoval hráče, i když nemusel.

Co si myslíte o případném postupu Blanska?

Jestli třetí liga bude, je otázka na vedení. Je to úplně jiná soutěž, kvalitnější, náročnější. Já tvrdím, ať si to Blansko zkusí, ten potenciál tady je, já jsem zažil i na třetí lize sto padesát lidí, tady klidně může pět šest stovek diváků chodit. Přál bych Blansku, aby si třetí ligu zahrálo. Každopádně jsou to příjemné starosti.

Ale také můžou přijít debakly a zájem lidí rychle opadne.

Nebylo by to lehké, to je jasné. Já když odejdu, místo mě musí přijít třeba kvalitnější hráč a ten se musí zaplatit. Myslím si, že pokud se to nastaví tak, že se tady nebude nikdo po pátém kole vyhazovat a nebudou se dělat nějaká radikální řešení a Blansko bude hrát s respektem o záchranu, budou to tady mít soupeři těžké. Ale je potřeba tým doplnit třemi čtyřmi kvalitními hráči. Jak říkám, Blansko by si MSFL zasloužilo a i vám by se o tom lépe psalo. Jsou tam béčka prvoligových týmů, i pro fanoušky by to bylo zajímavé.