1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
Blanenské fotbalisty čekal na úvod jara ostrý test. V prvním kole jarní části se představili na hřišti Kroměříže, která je po podzimu v čele MSFL a je hlavním favoritem na postup. Hosté z Blanska prohrávali už od 10. minuty, kdy se výstavní střelou prosadil Červenka. Ve 30. minutě byl navíc po druhé žluté kartě vyloučen Thon a Kroměříž tak hrála hodinu v početní převaze. I přesto mohlo Blansko v závěru poločasu dvakrát skórovat, míč však v obou případech zastavila branková konstrukce. Ve druhém poločase se blanenští snažili o vyrovnání a hráli s lídrem soutěže vyrovnanou partii. Domácí hrozili především z rychlých protiútoků, ale blanenské držel ve hře brankář Nešetřil. Vytoužený gól ovšem nepřišel a Kroměříž přidala v 88. minutě druhou branku.

18. kolo , 4. března 2023, SK Hanácká Slavia Kroměříž - FK Blansko

SK Hanácká Slavia Kroměříž

2:0

1:0

FK Blansko

Branky: 10. Červenka, 88. Zavadil
Žluté karty: 51. Machálek Milan - 28. Thon, 65. Holman
Červené karty: 0 - 30. Thon (po 2. ŽK)
Rozhodčí: Grečmal - Řezníček, Ehrenberger
Delegát: Jiří Juřička

Sestavy

Dostál - Zavadil, Tiahlo, Cupák, Machálek Milan (89. Surynek), Matoušek (C), Červenka (66. Machálek Tomáš), Jeleček, Chwaszcz (83. Votava), Goncalves (66. Houser), Jambor (83. Vyhlíd)
Náhradníci: Lebánek - Votava, Houser, Surynek, Dočkal, Vyhlíd, Machálek Tomáš
Trenér: Bronislav Červenka

Nešetřil - Rajčinec (46. Pecuch), Černý, Feik, Porč - Holman, Spáčil (87. Chloupek) - Williams (46. Tulajdan), Smrčka (C) (83. Šíp), Thon - Kapur (68. Šedivý)
Náhradníci: Veselý - Šíp, Tulajdan, Pecuch, Šedivý, Chloupek, Psota
Trenér: Jiří Vorlický

Trenérský štáb postrádal vinou zranění Chylu, Jaroše a Kubicu. Místo posledně jmenovaného kryl Nešetřilovi záda brankář Veselý, kterému bylo po dohodě klubů přerušeno hostování v Bystřici nad Pernštejnem a na 2 týdny se tak vrátil zpět do Blanska. Stále schází také dlouhodobí marodi Blažík s Kamenským.

Hned ve 2. minutě zápasu zahrával rohový kop blanenský Holman a po kontaktu s obráncem upadl v pokutovém území k zemi Feik. Penalta se však nepískala. V 10. minutě poprvé zahrozili domácí. Na dlouhý pas za obranu si naběhl Červenka, jehož tvrdou střelu z úhlu vytěsnil Nešetřil na tyč. Z následného rohu propadl míč k volnému Červenkovi a jeho nechytatelná střela z hranice šestnáctky zaplula k pravé tyči – 1:0. O chvíli později pálil uvnitř pokutového území z otočky Chwaszcz, Nešetřil ovšem dobrým zákrokem podržel svůj tým.

V 17. minutě se po signálu z rohového kopu opřel do míče aktivní Červenka, branku ale v nadějné pozici přestřelil. Ve 25. minutě se po dalším sporném zákroku uvnitř domácí šestnáctky skácel k zemi Kapur, ale ani tentokráte se nepískalo. Krátce nato viděl přísnou žlutou kartu Thon, která měla velký vliv na jeho další účinkování v zápase. Dvě minuty poté si totiž při průniku po levé straně dal míč až příliš od nohy, ve snaze zachytit jej fauloval domácího obránce a rozhodčí vytáhl druhou žlutou kartu, tudíž i červenou.

Ve 32. minutě po centru z pravé strany netrefil hlavou odkrytou branku Milan Machálek. Blanenští i přes početní nevýhodu neskládali zbraně a měli velmi blízko k vyrovnání. Ve 37. minutě zahrával nebezpečný přímý kop Kapur, trefil však pouze prostor, kde se vyskytoval brankář Dostál. Těsně před odchodem do kabin Feik prodloužil rohový kop Holmana na zadní tyč, kam nabíhal Spáčil, který hlavou orazítkoval břevno. Minutu nato měl ještě větší příležitost Kapur. Před chybně vyběhnuvším Dostálem posunul míč Spáčil a srbský forvard při zakončení do odkryté sítě trefil pouze tyč. Do kabin šli tedy spokojenější kroměřížští fotbalisté.

V 53. minutě Holman kroutil rohový kop na přední tyč, Dostál s námahou vyrazil míč do bezpečí. O 2 minuty později stejný hráč napřáhl ke střele z 25 metrů a jeho pokus k levé tyči vytěsnil Dostál na roh. Na druhé straně se po rohu dostal k hlavičce Chwaszcz, Nešetřil bez větších potíží míč pokryl. V 64. minutě se musel blanenský brankář pořádně činit. Nejprve fantasticky zlikvidoval hlavičku Červenky do poloodkryté branky a následně si poradil i s jeho dorážkou.

Blanenští hráli vabank, což byla voda na mlýn pro domácí tým, který hrozil z rychlých protiútoků. Při jednom z nich obdržel Jambor v 70. minutě přihrávku za obranu, při kličce Nešetřilovi však neuspěl a do sítě se nevešla ani následná střela Chwaszcze. V 76. minutě to zkoušel z přímého kopu Šedivý, míč ovšem proletěl jen těsně vedle levé tyči. Na opačné straně střílel těsně vedle pravé tyče Tomáš Machálek. V 88. minutě domácí přidali pojistku v podobě druhého gólu. Po nakrátko rozehraném rohovém kopu se prosadil Petr Zavadil a o osudu utkání bylo rozhodnuto – 2:0. V nastaveném čase se o korekci skóre pokoušel Feik, hlavička blanenského obránce se ale do prostoru branky nevešla.

Blanenští fotbalisté tedy v úvodním střetnutí jarní části MSFL podlehli lídru soutěže z Kroměříže, jejich kvalitní výkon je ovšem příslibem do dalších zápasů. Příští utkání sehrají blanenští fotbalisté v sobotu 11. března, kdy na domácí půdě vyzvou Velké Meziříčí. Utkání startuje ve 14:30. Místo zápasu bude upřesněno v následujícím týdnu.



Autor: Zdeněk Veselý ml.