1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Zlínsko

Blansko

2:1

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů

vs

Zlínsko

Blansko

2

1

vs

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů
Další venkovní výjezd čeká blanenské fotbalisty netradičně v pátek 31. března, kdy se představí na hřišti Hlučína. Svěřenci kouče Vorlického budou chtít prodloužit svojí bodovou šňůru, která aktuálně čítá tři vítězství v řadě, díky níž se posunuli na 7. místo v neúplné tabulce MSFL. Hlučín na jaře odehrál pouhé 2 zápasy, v nichž získal 4 body. Poslední vzájemné měření sil na hřišti Blanska ovládl Hlučín poměrem 3:0. Podaří se Blansku obrat favorita a prodloužit bodovou sérii? Dozvíme se v pátek od 17:00.

PŘEDSTAVENÍ SOUPEŘE

Ambiciózní Hlučín měl poměrně slabší start sezóny, kdy měl ze 4 zápasů na svém kontě 4 body. Mužstvo trenéra Smékala však následně najelo na vítěznou vlnu, ve zbývajících 13 duelech MSFL jedenáctkrát zvítězilo, jednou remizovalo a až v posledním kole podzimu znovu okusilo hořkost porážky, když nestačilo na juniorku Slovácka. Tým se tedy po podzimu nacházel na 2. místě tabulky pouhé 3 body za vedoucí Kroměříží. Skvělou formu hlučínských fotbalistů odnesla v rámci MOL Cupu také druholigová Líšeň (2:0) a posléze i úřadující mistr Viktoria Plzeň (3:2). Hlučín se tak v domácím poháru probil až do osmifinále, ve kterém podlehl v Ďolíčku Bohemians 0:3.

Kádr hlučínských, i přes zájem klubů z vyšších soutěží, nedoznal během zimy větších změn. Tým opustil obránce Oliver Putyera (Rakousko) a vinou dlouhodobého zranění bude týmu scházet i Tomáš Wolf. V klubu nečekaně skončil brankář Jakub Lapeš, který byl během zimy na testech v prvoligovém Liberci. „Kuba Lapeš je kvalitní gólman. Pro nás klíčovým mužem. Bohužel se ale nedomluvil s klubem na nové smlouvě, takže končí. Nedá se nic dělat, musíme se obejít bez něj,“ vyjádřil se pro Opavský deník trenér Smékal. Z hostování v divizním Přerově se tedy vrátil brankář Ondřej Kolenko a na hostování z Opavy dorazil brankář Alex Fojtíček. Do mužstva se z hostování vrátili také Tomáš Kovala (FC Dolní Benešov), Vojtěch Kolaska (FK SK Polanka nad Odrou) a Jakub Kocur (1. FC Viktorie Přerov).

Těsně před startem jara zasáhla Hlučín a celý český fotbal tragická zpráva. Hlučínský obránce Lukáš Lehnert ve věku čtyřiadvaceti let náhle odešel do fotbalového nebe. Na základě této smutné události byly odloženy úvodní dva jarní duely Hlučínu na hřištích Hranic a Frýdku-Místku.

Do třetiligových bojů tedy Hlučín vstoupil až v pátek 17. března, kdy na domácím stadionu hostil Uničov. Hlučínští od úvodních minut kontrolovali míč, ale naráželi na dobře fungující obranu Uničova. Ve 36. minutě byl v pokutovém území faulován Mládek a domácí poslal z penalty do vedení Moučka. Po přestávce byli aktivnější hosté z Uničova, 7 minut před koncem však přidal pojistku Zajíček a Hlučín si připsal vítězství 2:0. „Tento zápas měl pro nás zvláštní význam, protože zrovna dneska by Lukáš Lehnert slavil pětadvacáté narozeniny. Chtěli jsme pro něj urvat vítězství, což se nám nakonec podařilo. První poločas ještě nevypadal herně špatně, ale po přestávce jsme jen nakopávali dlouhé balony dopředu a strachovali jsme se o vítězství. Za výsledek jsem hodně rád,“ hodnotil pro klubový web hlučínský kouč Filip Smékal.

Doposud poslední utkání sehráli hlučínští na půdě Uherského Brodu. Hosté z Hlučína byli od úvodu lepším celkem a vypracovali si několik slibných šancí ke skórování. Ujala se však až střela Moučky z 38. minuty, která zapadla ke vzdálenější tyči. Ve druhém poločase už nebyl výkon Slezanů tak dominantní. Čtvrt hodiny před koncem mohl navýšit vedení Moučka, domácí ale podržel brankář Nemrava. Za neproměněnou šanci přišel trest. Minutu před koncem se prosadil uherskobrodský Strachoň a zápas tedy skončil remízou 1:1. Trenér Smékal nebyl s bodem ze hřiště soupeře spokojený. „Výsledek nás mrzí, jsme zklamání. Herně to bylo z naší strany na tři body,“ vyjádřil se po utkání hlučínský kouč. Hlučín se tedy aktuálně nachází na 3. místě se ziskem 42 bodů se sedmibodovou ztrátou na vedoucí Kroměříž, má však dvě utkání k dobru.

Z pohledu startů v MSFL, nezkušenějším mužem Hlučína je kapitán Radim Plesník se 132 zápasy. Hlučínským střelcům v rámci MSFL vévodí osmigólový Ondřej Moučka. Sekundují mu Adam Zajíček (7 branek) a Dominik Smékal (6 branek), který mimo jiné v MOL Cupu sestřelil hattrickem Viktorii Plzeň.

Z KÁDRU BLANSKA

Ve 21. kole MSFL přivítali blanenští fotbalisté B-tým prvoligového Zlína. Hosté ze Zlína přijeli posílení o některé členy prvoligového kádru, neboť utkání připadalo na reprezentační přestávku. Zlínští byli v prvním poločase lepším týmem. „Byl to první soupeř, který nám v prvním poločase neumožnil hrát náš způsob hry. My jsme tahali jsme za kratší konec, Zlín dominoval a byl lepší,“ hodnotil domácí kouč Vorlický. Do vedení však šlo ve 32. minutě Blansko. Tomáš Chyla centroval do pokutového území a míč zakroutil tak šikovně, že zapadl až za bezmocného brankáře Šišku.

Ve druhém poločase se hra srovnala a oba týmy měly šance skórování. Zlínský Polášek trefil hlavou břevno a Koviniče vychytal v jasné šanci Nešetřil. Blansko mohlo přidat pojistku v podobě druhého gólu, ale Kapur, Williams ani Pecuch své šance nevyužili. O výsledku tedy rozhodla jediná branka z kopačky obránce Chyly a Blansko po výsledku 1:0 zvítězilo i ve třetím po sobě jdoucím utkání.

Proti Zlínu chyběl týmu klíčový záložník Holman. „Filip Holman po Kvítkovicích onemocněl a ležel 3 dny v nemocnici. Příští zápas už by měl být připraven,“ komentoval jeho absenci Vorlický.

Blansku tedy aktuálně patří 7. místo se ziskem 29 bodů se skórem 38:36.

Utkání na Městském stadionu v Hlučíně startuje v pátek 31. března od 17:00.


Sestava Hlučína z posledního utkání s Uherským Brodem:

Kolenko - Kovala, Wala, Hasala, Tomšů, Plesník (C), Smékal (88. Holzer), Mládek (68. Šindler), Zajíček, Moučka (80. Ptáček), Buchvaldek (80. Kolaska)

Sestava Blanska z posledního utkání se Zlínem B:

Nešetřil - Chyla (61. Pecuch), Černý, Feik, Porč - Spáčil - Rajčinec, Smrčka (C) (89. Šíp), Šedivý (61. Tulajdan), Dani Lual (61. Williams) - Kapur (90+2. Jaroš)


Autor: Zdeněk Veselý ml.