1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
K poslednímu venkovnímu utkání podzimu zajížděli blanenští fotbalisté na půdu Znojma. Oba týmy dělily před utkáním v tabulce pouhé 2 body. Blansko přežilo úvodní nápor domácích a postupně se dostalo do zápasu. V 17. minutě se hlavou prosadil Jaroš, jehož branka byla v prvním poločase zároveň jedinou. Do druhého poločasu vstoupilo Znojmo aktivně a dostalo hosty z Blanska pod tlak. Odměnou jim bylo v 68. minutě vyrovnání z kopačky Goncalvese. Své mužstvo v následujících minutách podržel brankář Nešetřil a za neproměněné šance domácích přišel trest. 8 minut před koncem se po centru Chyly prosadil Holman a Blansko už vedení nepustilo. Po výhře 2:1 si blanenský tým připsal veledůležité 3 body a poskočil tabulkou směrem vzhůru.

15. kolo , 13. listopadu 2022, 1.SC Znojmo FK - FK Blansko

1.SC Znojmo FK

1:2

0:1

FK Blansko

Branky: 68. Goncalves - 17. Jaroš, 82. Holman
Žluté karty: 73. Kartišovs - 59. Dano, 90+4. Holman
Rozhodčí: Bělák - Cieslar, Mayer
Delegát: Zdeněk Hulcký

Sestavy

Chmiel - Bartůněk, Russmann, Březina, Goncalves, Pálfi (46. Kilibarda), Kartišovs, Komínek, Lukčo (46. Čtvrtníček), Krakovčík (C), Baikoro (83. Mrkva)
Náhradníci: Hamza - Mrkva, Synek, Špalek, Kilibarda, Čtvrtníček
Trenér: Michal Pacholík

Nešetřil - Feik, Černý, Blažík, Kamenský - Dano - Chyla (90+4. Rajčinec), Smrčka (C), Jaroš (75. Tulajdan), Holman - Kapur
Náhradníci: Kalina - Tulajdan, Rajčinec, Crhan, Alassane, Psota
Trenér: Erik Mihola

Oproti minulému utkání došlo v sestavě Blanska k jediné změně, ale zato velmi výrazné. Opora mužstva Thon odcestovala na turnaj talentů do Dubaje a jeho místo na pravém kraji zálohy zaujal Tomáš Chyla. Na lavičce už bylo změn více. Z rodinných důvodů scházel hlavní kouč Vorlický a kvůli nemoci chyběli i trenér brankářů Jaromír Piták s vedoucím mužstva Karlem Pernicou. Mužstvo tedy vedl jako hlavní trenér Erik Mihola, kterému na lavičce vypomohli kamarád a trenér Kunštátu Vladan Horák a kolega z mladšího dorostu Milan Dračka. Na pozici vedoucího mužstva zaskočil Petr Dvořák.

Blanenští nevstoupili do zápasu vůbec dobře. Již ve 3. minutě po centru z pravé strany vypadl Nešetřilovi míč, dobíhající útočník trefil na malém vápně Černého a v pokračující akci skončil míč na tyči. O minutu později odvracel nebezpečný přízemní centr Pálfiho opět Černý. V 8. minutě se poprvé osmělili blanenští, ale s hlavičkou Kapura neměl brankář Chmiel potíže.

Hra se postupně vyrovnala a Blansko přebíralo iniciativu. V 15. minutě se Holman na rohu pokutového území šikovně zbavil obránce a přiklepl míč Kapurovi. Střelu blanenského forvarda Chmiel pouze ztlumil, dobíhající Chyla při kličce brankáři za přispění obránce upadl, penalta se však nepískala. O 2 minuty později se poprvé měnilo skóre. Feik po vysunutí od Smrčky přiklepl míč Chylovi, jehož nadýchaný centr na malé vápno uklidil hlavou do sítě Karel Jaroš.

Ve 25. minutě zahrával standardní situaci Holman, jeho dobře mířený centr ovšem nikdo z jeho spoluhráčů netrefil a domácí obrana odvrátila míč do bezpečí. Ve zbývajících minutách prvního poločasu se hra přelévala mezi oběma vápny, avšak bez zajímavějších situací. Za zmínku stojí pouze přímý kop domácích z nastaveného času, se střelou z 25 metrů si ale Nešetřil poradil. Do kabin šli tedy spokojenější hosté z Blanska.

Druhý poločas začal podobně jako ten první. Blanenští byli pod tlakem domácích a čelili sérii rohových kopů. Po jednom z nich se v 51. minutě dostal k odraženému míči na hranici šestnáctky Komínek a jeho střelu pod břevno fantasticky vytáhl Nešetřil. Krátce nato zakončil nebezpečný brejk domácích těsně vedle levé tyče Goncalves. Šance Znojma pokračovaly. V 56. minutě po standardní situaci Blanska unikal na pravé straně Kilibarda, který ovšem nepřihrál přesně nabíhajícímu spoluhráči a Nešetřil míč sebral. O chvíli později skončila těsně nad břevnem nebezpečná hlavička Březiny.

V 68. minutě byli domácí za svou aktivitu odměněni. Střídající Čtvrtníček vyhrál v pokutovém území hlavičkový souboj, míč se odrazil k rohu malého vápna, kde si jej našel Goncalves, který překonal Nešetřila a vyrovnal na 1:1. 2 minuty nato mohl vrátit vedení na stranu Blanska Kapur, ten však po centru Chyly v jasné pozici hlavou selhal. Ani jeden z týmů se nechtěl smířit s nerozhodným stavem a hrál se oboustranně otevřený fotbal. Na druhé straně Nešetřil vychytal v jasné šanci Kilibardu a zanedlouho poté pohotově zlikvidoval také hlavičku Komínka.

Za neproměněné šance Znojma přišel trest. V 82. minutě vyslal z pravé strany střílený centr před branku Chyla a Filip Holman dopravil míč za záda Chmiela. Minutu před koncem se stejný hráč prodral přes obránce do zakončení, ale trefil pouze prostor, kde se vyskytoval Chmiel. Blansko přežilo dlouhé pětiminutové nastavení a po výhře 2:1 veze ze Znojma veledůležité 3 body.

Další a zároveň posledním utkání podzimní části sezóny sehrají blanenští fotbalisté na domácím stadionu na Údolní, kde v sobotu 19. listopadu hostí celek z Vítkovic. Utkání startuje ve 13:30.

Jménem celého klubu děkujeme Vladanu Horákovi, že s naším týmem vážil dalekou cestu a přispěl tím k důležitému vítězství. Zároveň mu gratulujeme ke skvělému umístění jeho mužstva, kdy FK Kunštát jako nováček Krajského přeboru zakončil podzimní část na skvělém 3. místě tabulky.


Autor: Zdeněk Veselý ml.